Kontakta oss
Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så fort vi kan för offert, elrådgivning eller övriga frågor.
Aktuella elpriser
Spotpris just nu: 60 öre/kWh
Lägst idag: 43 öre/kWh
Högst idag: 179 öre/kWh
Fossilfri energi

Vi blir fossilfria för framtidens generation!

Från och med den 1 september 2023 övergår vi till fossilfri energi.
Nedan kan du läsa mer om varför vi byter till fossilfri energi, vad det innebär om du har ett avtal med förnyelsebar energi idag och hur du gör om du vill byta energislag.

 

Här kan du teckna ett nytt avtal om du så önskar

TECKNA ELAVTAL

Varför byter vi från förnyelsebar energi till fossilfri energi?

Marknadspriset och kostnaden för ursprungsgarantier på förnybar el har ökat kraftigt under det senaste året. Detta gör att vi står inför en prisjustering. För att du ska slippa kostnaden på ca 10 öre/kWh som denna prisjustering medför övergår vi till fossilfri energi. Det är en energi som endast kostar 2 öre/kWh extra och är ett miljö- och plånboksvänligare alternativ.

Klimatmål

Sverige har ett långsiktigt klimatmål som innebär att vi inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. Vi på Billinge energi är en del av energiomställningen, och för oss är det självklart att vara med och driva den. Bland annat genom att se till att fler hållbara erbjudanden blir verklighet.

Omställning

Ska vi klara omställningen, nå våra gemensamma klimatmål och samtidigt se till att det finns tillräckligt med energi, behövs det mer energi från fossilfria energikällor som ger så låg klimatpåverkan som möjligt.

Hur påverkas mitt befintliga elavtal?

From 1 September 2023 kommer du som kund med rörligt elavtal få fossilfri energi i ditt elhandelsavtal, det är ett såväl miljövänligt som plånboksvänligt alternativ.

Det nya priset kommer att bli 2 öre/kWh exkl. moms och syns på din faktura från och med oktober.

Jag vill hellre köpa 100% förnyelsebar energi!

Vill du hellre fortsätta att ha förnybar el kontaktar du vår kundservice.
Du kan även ringa oss på 0511 – 215 50

För förnybar el tillkommer en rörlig kostnad som
varierar månad för månad.
Den var under mars cirka 10 öre per kilowattimme.

 

Hur har priserna för ursprungsgarantier gällande förnybar el utvecklats?

Diagrammet visar hur kostnaden för ursprungsgarantier gällande förnybara energikällor har utvecklats under de senaste två åren. Vill du veta vad ursprungsgarantier innebär finns mer information i frågorna nedan.

Frågor och svar

Här finns ytterligare svar på vanliga frågor om
fossilfri el och förnybar el.

 

 

 

Hur påverkar fossilfri el ditt klimatavtryck?
Vi på Billinge energi har tydliga mål för att minska vår miljöpåverkan och bidra till våra gemensamma klimatmål. Det allra bästa sättet att minska din klimatpåverkan är att använda mindre energi och använda den energi du behöver smartare.
Vad är skillnaden mellan förnybar el och fossilfri el?
Förnybar el består av en energimix från sol-, vind-, vatten- och biokraft. Fossilfri el består av samma energimix, dessutom ingår även kärnkraft.
Går det att behålla sol-, vind- och vattenkraft i ett elavtal?

Framöver kommer det inte finnas möjlighet att välja enbart sol-, vind- eller vattenkraft hos oss. I stället kan du välja förnybar el som är en mix av sol-, vind-, vatten- och biokraft.

Vad innebär ursprungsgarantier?
Ursprungsgarantier garanterar att motsvarande mängd el som du köper också har producerats från de energikällor som du väljer. Rent konkret är det en elektronisk handling som elproducenten ansöker om hos staten. Ursprungsgarantier kan sedan säljas på den öppna elmarknaden. Kostnaden för ursprungsgarantierna för förnybar el har under den senaste tiden stigit väldigt mycket, vilket är en av flera anledningar till att vi erbjuder fossilfri energi i våra elavtal.
Vilka villkorsförändringar sker den 1 September 2023?

Ditt nuvarande elavtal löper på och övergår från och med den 1 september 2023 till fossilfri el. Ditt avtalade påslag höjs med 1 öre/kWh. I ditt avtal har följande villkor uppdaterats.

• Ändrade villkor för avtalat påslag på Rörligt elpris,  nytt påslag blir 2 öre/kWh exkl moms

 

Fullständiga avtalsvillkor kan du läsa här.