Kontakta oss
Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så fort vi kan för offert, elrådgivning eller övriga frågor.
Aktuella elpriser
Spotpris just nu: 108 öre/kWh
Lägst idag: 2 öre/kWh
Högst idag: 108 öre/kWh

Så sparar du el.
Våra bästa energispartips

Under vintertid kan elpriserna komma att bli höga. I den här artikeln berättar våra energiexperter vad du kan göra för att sänka dina elkostnader här och nu.

Spara energi genom att minska och flytta din förbrukning

Det finns två sätt du kan minska dina energikostnader: Genom att minska din elförbrukning rent generellt eller genom att flytta din förbrukning till de timmar på dygnet när elen är som billigast. Det sista fungerar dock bara om du har ett timprisavtal.

Så minskar du din elförbrukning – experten tipsar

Man brukar säga att 50% av elförbrukningen i en villa går åt till värme, 25% till varmvatten och resterande 25% till all annan utrustning i hemmet. Här nedan delar vi med oss av ett antal energispartips.

 

Så minskar du varmvatten-förbrukningen

Duscha kortare tid. Genom att halvera duschtiden så halverar du också energi- och vattenförbrukningen. Stäng av vattnet när du tvålar in dig.

Använd snålspolande kranar i kök och toaletter. Med kranar eller munstycken med sparfunktion sparar du både vatten generellt och varmvatten. Ett modernt sparmunstycke och termostatblandare i duschen minskar automatiskt din vattenförbrukning.

Åtgärda droppande kranar.

Diska i diskmaskin istället för att diska för hand. Skrapa av eventuella matrester i stället för att skölja bort dem under rinnande varmt vatten.

Så minskar du uppvärmningskostnaderna:

 Sänk inomhustemperaturen.
En grad minskar energianvändningen med 5 procent.
Ställ inte möbler i vägen för element och termostater.
Vädra smart: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
Täta och isolera fönster och dörrar.
Lufta element i vattenburna system.
Gör en service av värmepump och värmeväxlare.
Om du har möjlighet att få fjärrvärme så är det en av de mest energi- och kostnadseffektiva uppvärmningsformerna. Annars är en värmepump att rekommendera.

Så minskar du på hushållselen!
Genom några enkla åtgärder kan du spara energi i ditt hem.

Kör bara tvättmaskinen när den är full. Välj inte högre temperatur än nödvändigt. Välj eco-programmet så får du både låg energianvändning, låg vattenförbrukning och ren tvätt.
Ett hushåll använder tvättmaskinen upp till 200 gånger per år. Om du tvättar 4 kg tvätt i 60 grader drar tvättmaskinen ungefär 1,4 kWh. Om du i stället kör tvätten i 40 grader förbrukar du bara 0,6 kWh.
Undvik att använda torktumlaren, den använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen. Häng kläderna att torka på klädstreck istället.
Se upp för energitjuvarna i badrummet! Stäng av elektrisk golvvärme och elektrisk handdukstork.
Diska i diskmaskin. Undvik handdisk och att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

 

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. +4 till 5 grader i kylen, -18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning. Om du sänker temperaturen ytterligare ökar du också energiförbrukningen. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent.
Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring.
Torka av baksidan av kyl och frys. Damm gör apparaterna mindre effektiva och elanvändningen ökar.
Stäng av apparater helt när de inte används. Skippa standby och dra ur elkontakten när de inte används. Datorer, TV-apparater och musikanläggningar ser energisnåla ut när de är i viloläge, men skenet bedrar. När du stänger av helt kan du spara från cirka 300 kWh per år i ett normalhushåll.  Använd grenuttag med strömbrytare så kan du stänga av flera prylar samtidigt.
Släck lampor där ingen är och välj lågenergilampor när det är dags att byta. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa.