Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så fort vi kan för offert, elrådgivning eller övriga frågor.

Aktuella elpriser
Medelspotpris (SE3): 54.29 öre/kWh
Spotpris just nu: 6 öre/kWh
Medelspotpris (1/03-20/03 (SE3): 54.29 öre/kWh
Spotpris just nu: 6 öre/kWh
Lägst idag: 5 öre/kWh
Högst idag: 353 öre/kWh
Vad hände på energimarknaden under Juni månad?

 

Det här hände under juni 2023

Uppdaterat: 2023-07-02

Första sommarmånaden har passerat. Energimarknaden har aldrig semester och här väljer vi att titta tillbaka på vad som hände på elmarknaden under månaden.

Juni inleddes med varmt och mycket torrt väder. En del nederbörd levererades de sista dagarna i månaden men totalt sett kom betydligt mycket lägre nederbörd än vad som är normalt för årstiden och det innebär att läget i de stora vattenkraftsmagasinen nu åter igen är sämre än normalt.

Det saknas vatten
Det har varit mycket torrt i markerna och framför allt saknas det vatten i elområde 2 i Sverige där det finns mycket vattenkraftsproduktion. Att det saknas vatten verkar prishöjande både på kort och lång sikt. Det vatten som sparas under sommar och tidig höst är tänkt att sparas för elproduktion under vintern och ända fram till nästa vår. Det kraftiga högtrycket över norra Europa har också inneburit mindre vindkraft än normalt i första delen av juni.

Blandade priser
Det har varit fortsatt blandade priser under juni månad men inte med lika låga priser som vi såg under främst under Kristi himmelsfärd-helgen. Nattpriserna och priserna på sena kvällen har legat kvar på höga nivåer medan timpriset mitt på dagen kunnat hamna under nollan under enskilda dagar.

Överflöd av elproduktion
När elanvändningen är låg och det produceras väldigt mycket el i enheter som är helt väderberoende, som vind- och solkraft, finns det inte alltid möjlighet att ta hand om all elproduktion utan det uppstår ett överflöd av elproduktion som gör att priset på elbörsen hamnar under noll. Allt i enlighet med utbud och efterfrågan. Har man egen elproduktion kommer man därför att få betala för att producera el under dessa fåtal timmar. Beloppen är dock blygsamma och uppstår vanligen inte vid mer än ett litet fåtal tillfällen under en månad.

Förmodligen fortsatt priser på rådande nivå
Skulle tendensen med fortsatt mindre nederbörd än normalt fortsätta kan vi räkna med priser på rådande nivå eller något högre under resten av sommaren. Just nu ser dock juli ut att inledas med växlande väder med nederbördsområden vilket pekar på priser på ungefär samma nivå som juni avslutas med. För kunder med timprisavtal gäller det som alltid att vara aktiv och följa marknaden dagligen. Genom att ha koll på timpriserna och fundera flytta elanvändningen under dygnet kan man dra fördel av sitt timprisavtal.

Priset på natur- och biogas lägre än i fjol
Det som framkallade de extremt höga priserna under förra sommaren var bland annat det oerhört höga priset på naturgas och biogas som påverkar produktionskostnaden för el i flera av våra grannländer. Priset på gas ligger för närvarande mycket långt under samma period förra året och vi ser därför inte samma risker för extrempriser under innevarande sommar. Men man ska samtidigt inte glömma att gaspriset är en global marknad som påverkas av både kriget i Ukraina och den ekonomiska utvecklingen i Kina.

Kärnkraftten
Nu pågår revisionsperioden för de nordiska kärnkraftverken. Flera revisioner är redan avslutade för året och kärnkraftstillgängligheten i Norden har stigit till 85 procent. Ringhals 3 har varit i årlig revision under juni. Under juli är det i stället Forsmark 3 som gör sina årliga underhållsarbeten. I likhet med förra året finns det en oro för tillgängligheten i kärnkraftverken i Frankrike. Höga temperaturer och lågt vattenstånd i floder innebar problem med kylning av en del reaktorer och det finns risk för att detta upprepar sig om det blir en lika varm och torr sommar. Frankrike är vanligen en stor exportör av el till grannländer som Tyskland och Nederländerna.

För närvarande exporterar Sverige ungefär 2000 MW effekt till våra grannländer.
Vill du veta mer om hur elen flödar inom och mellan länderna som Sverige har förbindelser till?
Om du följer länken kommer du till Svenska Kraftnäts webbplats Kontrollrummet med ständigt uppdaterad statistik.