Kontakta oss
Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så fort vi kan för offert, elrådgivning eller övriga frågor.
Aktuella elpriser
Spotpris just nu: 101 öre/kWh
Lägst idag: 97 öre/kWh
Högst idag: 221 öre/kWh
Rekordhöga elpriser

Nyheterna om höga elpriser verkar avlösa varandra på löpande band, trotts sommar ser vi nya rekord vecka efter vecka.
Dagens elpriser innebär ett nytt rekord i SE3 och vi får mycket frågor om vad det här beror på.

Vår marknadschef, Nathalie berättar mer om situationen.

Vad beror de höga elpriserna på i dagsläget?
– För att förstå det här behöver man först veta att det pågår en ständig överföring och flöde av el, både inom Sverige och mellan de nordeuropeiska länderna.
Elexport och elimport är viktigt för att vi ska kunna upprätthålla vår levnadsstandard i Sverige och övriga sammankopplade länder. Det minskar också risken för störningar och avbrott i elförsörjningen, både för oss och för våra grannländer.
Eftersom elhandel sker på en börs (Nord pool) där alla nordiska länder handlar påverkas priserna dagligen av tillgång och efterfrågan.

Men vi har ju så låga elpriser i norr och så höga i söder, vad beror det på då?
– Ja, då kommer vi till den delen där majoriteten av vår energiproduktion ligger i norr men den stora delen av efterfrågan är i söder.
Dels behöver vi starkare nät för att transportera elen söderut men vi är också beroende av importen från nordeuropeiska länder då Sverige bara på ett par år har avvecklat sex kärnkraftreaktorer, alltså reglerbar kraft som vi kunnat styra baserat på efterfrågan.
Detta bidrar till att när de nordeuropeiska ländernas elpriser stiger ökar också södra Sveriges kostnad för elinköp och därmed kostnaden för slutkund.

Så krigssituationen i Europa är inte enda anledningen till de höga priserna?
– Det är en effekt av den situation som just nu pågår där gas och bränslepriser trissas upp på grund av tillgång och efterfrågan men det är inte enskilt den situation som bidrar till de höga elpriserna.
Som jag nämnde har Sverige under de senaste åren avvecklat sex kärnkraftsreaktorer i mellersta och södra Sverige vilket påverkat vår egen planerbara produktion.
Som en följd av det får vi högre elpriser nu när de europeiska ländernas utmaningar med gashandel eskalerat.

Hur ska man som kund resonera nu i det rådande läget?
– Vårt främsta tips är att se över sin hushållsekonomi, vad har man för utrymme helt enkelt.
Sedan kan det vara bra att se över vilka förbrukningsparametrar i sitt hem man kan påverka för att på så sätt kanske sänka sin förbrukning.
Vi har även ett val i höst där man kan engagera sig mer i energifrågan för att få till stånd en förändring i energipolitiken över tid.