Kontakta oss
Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så fort vi kan för offert, elrådgivning eller övriga frågor.

Vi har just nu extra hög belastning i vår telefoni till följd av rådande energimarknadsläge. ca 30 minuters väntetid som medel. Ni kan alltid mejla oss om telefonkön blir för lång.  Läs mer

Har du märkt att elen är lite dyrare än vanligt just nu?

Då är du inte ensam. Många av våra elhandelskunder med rörligt pris undrar varför elräkningen har blivit högre sistone. Vad händer? Här förklarar vi hur det hänger ihop.

Elpriset varierar alltid och det är inget konstigt

Billinge energi, och alla andra elhandelsbolag i Norden, köper sin el på den nordiska elhandelsbörsen Nord Pool. Den här börsen fungerar som en marknadsplats för köpare och säljare och priserna går upp och ner beroende på efterfrågan.

Om det är många som vill köpa och utbudet är lågt – då går priserna upp.
Om få vill köpa och utbudet är stort – då går priserna ner

 

Jordgubbar och vädergudar

Låt oss för ett ögonblick tänka oss att Nordpool (istället för att sälja el) var en grossist som sålde färska bär till landets butiker.

Om vädergudarna är på gott humör, om solen lyser och bären har fått lagom med regn. Ja, då är allt frid och fröjd. Det finns gott om gubbar och butikerna kan fylla sina hyllor. Sommaren är räddad och inget behöver fattas på bordet.

Just nu är det lite glest i jordgubbslanden

Precis som det finns bra och dåliga jordgubbssäsonger så finns det bra och dåliga elsäsonger – och i södra Sverige har den här sommaren visat sig vara en riktigt dålig sådan. Ett antal faktorer har medfört att efterfrågan på el är betydligt högre än tillgången.

  • Det har blåst för lite
    De senaste månaderna har det blåst mindre än vanligt. Därför har vindkraftverken snurrat mindre och långsammare än de brukar vilket inneburit mindre vindkraftproduktion.
  • Kärnkraftverk är stängda för sommarunderhåll
    Flera kärnkraftverk är stängda för säsongsmässigt underhåll och service. I år har detta dessutom sammanfallit med att en reaktor på Ringhals behöver repareras och därför tagits ur drift.
  • Det har varit svårt att transportera el från norra till södra Sverige
    När stora elproduktionsanläggningar, som kärnkraftverk i södra Sverige, inte producerar el blir det svårare att föra över elproduktion från områden i norra Sverige som har god tillgång på el till oss i södra delen av landet. Det pågår jättelika projekt för att förstärka elnätet i Sverige men dessa arbeten har tyvärr kantats av problem och förseningar.

När det lokala inte räcker går det alltid att importera

Så är det med elen också. När vi inte har tillräckligt på hemmaplan kan behovet täckas genom att köpa in el från våra Europeiska grannar. Elpriserna i flera av dessa länder är dock betydligt högre än i Sverige. Under de timmar vi köper in utländsk el blir det dyrt.

Alla dessa faktorer samverkar på ett sätt som gör att elhandelspriset har blivit högre i sommar. Detta gäller dig som har ett valt ett rörligt pris och dig som funderar på att nyteckna ett fastprisavtal.

Hur länge kommer detta att vara?

Efter regn kommer solsken brukar man säga, och det gäller även utbudet på el. Lite mer vind, lite mer överföringskapacitet, lite mindre importerad el från Europa och priserna kommer att svänga ner igen. Flera av de säsongsmässiga arbetena i kärnkraftverken ska vara avslutade i slutet av sommaren och då hoppas vi att priserna fallit tillbaka.