Kontakta oss
Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så fort vi kan för offert, elrådgivning eller övriga frågor.
Aktuella elpriser
Spotpris just nu: -1 öre/kWh
Lägst idag: -3 öre/kWh
Högst idag: 211 öre/kWh
Elpriserna i mars förväntas bli som i februari

När vi summerar februari månad kan vi konstatera att resultatet blev nästan en halvering av elpriset gentemot januari. Förklaringar till detta är dels det relativt milda vädret, både i Sverige och i resten av Europa, dels mycket blåst höll nere priset, dels lägre efterfrågan på el, det vill säga minskad förbrukning. Dessutom stärktes hydrobalansen ytterligare under månaden.

Tillgången på kärnkraft låg under februari månad på 91–100%. När vi nu kliver in i mars startar emellertid en del årliga underhåll av kärnkraftverken. Finland är först ut där Olkiluoto 3 kopplas bort från elnätet under i princip hela mars månad. På skottdagen kom dessutom beskedet att Forsmark 2 stoppas de första fyra dagarna i mars på grund av läckage.

Vattenkraften ger dock fortsatt hög effekt och den hydrologiska balansen, som tidigare nämnts i månadsrapporterna, stärktes och ligger på normal nivå.

Med rådande förutsättningar, trots lägre kärnkraftsproduktion under kommande månad, tror marknaden att priserna kommer hålla sig på en liknande nivå som snittet för februari månad eller lägre. Självklart kan det bli stigande priser om det blir en köldknäpp och efterfrågan på el stiger kraftigt.

 

Rörliga priset för 2024

Januari 92,36 öre/kWh
Februari 58,48 öre/kWh