Kontakta oss
Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig så fort vi kan för offert, elrådgivning eller övriga frågor.
Aktuella elpriser
Spotpris just nu: 83 öre/kWh
Lägst idag: 2 öre/kWh
Högst idag: 108 öre/kWh

Energieffektivisering

Energieffektivisering är bra för den egna plånboken och bidrar också till att samhället använder mindre resurser till att producera energi i form av till exempel el eller värme. Ofta kommer du långt genom att helt enkelt tänka efter, och att medvetet använda el och annan energi så smart som möjligt i din vardag.

 

Hur mycket el förbrukar jag?

Det är svårt att svara på om du använder för mycket eller för lite el i förhållande till andra konsumenter. Man brukar säga att följande årsanvändning av el är normalvärden för olika typer av hushåll:

Lägenhet: 2000 kwh/år
Villa utan elvärme: 5000 kwh/år
VIlla med direktverkande elvärme: 20 000 kwh/år

Variationerna är dock stora mellan hushållen. Har du till exempel tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2000 kwh/år. Golvvärme i badrummet innebär också mer elanvändning.

 

Råd om energieffektivisering.

I varje kommun finns det en energi- och klimatrådgivare. Du kan ringa eller mejla till din kommun för att få kontakt med rådgivaren. Inriktningen på rådgivningen är opartisk, kostnadsfri samt teknikneutral.

energimyndighetens webbplats kan du läsa mer om energi- och klimatrådgivningen samt hitta telefonnummer till din kommuns energi- och klimatrådgivare.

För vanliga hushåll finns många smarta tips att hitta här.

På Energimyndighetens webbplats kan elkunden göra Energikalkylen. Ett enkelt sätt att identifiera vilka apparater och annat som drar energi.